Digitaalinen valmentaja

Digitaalinen valmentaja

Kun tähtää juoksussa tavoitteeseen, olipa se sitten maratonin suorittaminen tai ajan parantaminen, on tärkeää saada siihen apuja ja valmennusta. Oikea valmenteja on tietenkin kaikkein paras, mutta digitaalisillakin avuilla voi saada ihmeitä aikaan. Silloin vain on oleellista löytää ne laitteet tai ohjelmat, jotka on optimoitu nimenomaan juoksuun. Satunnainen sykemittarilaite ranteessa tai vyöllä tuottaa kyllä massiivisesti raakadataa, mutta onko siitä konkreettista apua?

Juoksutavoitteen saavuttaminen vaatii jonkinlaisen viikkokohtaisen harjoitteluohjelman lenkkien pituuksineen ja tavoitteineen. Sen lisäksi olisi hyvä saada sekä suorituksenaikaista ohjausta että seurantaa harjoitteluohjelmaa vasten ja suorituksia vertaillen aikasarjana. Näihin tavoitteisiin on kaksi varsin erilaista tietä. Ensimmäinen on hankkia sellainen rannelaite/mittari, jossa on kaikki tarvittavat valmennusominaisuudet, täysin välttämättömien sykkeen ja gps-mittauksen lisäksi. Mm Garmin ja Polar ovat maailman huippuja näissä laitteissa - laitteiden hinnat vain ovat samaa luokkaa tai jopa kovempia kuin älypuhelimien.

Toinen tie tavoitteeseen on nojautua puhelimen ominaisuuksiin. Erittäin pätevän ja (perusversiona) ilmaisen (eli ns freemium hinnoitellun) harjoitussovelluksen avulla saa aivan samat ominaisuudet käyttöönsä, itse olen käyttänyt sekä MapMyRun:ia, jonka taustalla on UnderArmor urheilutekstiilimerkki että Runkeeper:iä, jonka taustalla puolestaan on Asics. Sovellukset ovat ilmaisia koska firmat tekevät miljardiliikevaihtonsa ja voittonsa urheiluvarusteiden myynnillä ja tämä ilmainen sovellus on ikäänkuin sisäänheittotuote. Toki se samalla tuottaa firmoille käyttäjärekistereitä ja muuta dataa, joita sitten markkinoinnissa hyödynnetään, eli heidän intressinsä kyllä tulevat huomioiduksi.

Niin tai näin, nämä sovellukset ovat ilmaiseksi ladattavissa ja erittäin hyviä! Ne osaavat tehdä harjoitusohjelman, tilastot tehdyistä harjotteista ja analyysejä esim sykkeen versus vauhdin kehittymisestä. Lisäksi kummassakin on ääneen perustuva harjoituksenaikainen toiminto. Yksinkertaisimmillaan saat kuulokkeeseen kilometrin välein väliaikatiedot, eli nopeuden ja senhetkisen syketiedon sekä muutakin sen mukaan kuin on ruksittanut valintoihin. Varsinkin niille meistä, jotka ovat lukulasien varassa (joita lenkille ei kyllä tule otettua mukaan) nämä ääneen perustuvat tiedot toimivat mahtavasti. Suunnittelun laadusta kertoo myös se, että sovellus osaa laittaa äänikirjat pauselle väliajan kertomisen ajaksi, toisin kuin vielä pari vuotta sitten, jolloin joutui itse näpelöimään keskeytykset tai missasi ehkä muutamat virkkeet.

Kun tähtää ajan parantamiseen, harjoituksiin suositellaan mukaan intervalleja. Tässäkin kohtaa ”valmentajan” ääniohjauksesta on hyötyä. Sovellusten ääniohjaus toimii jopa paremmin kuin kellon näytöllä oleva, ainakin taas meille lukulasitapauksille, mutta vaikea sitä näyttöä on vauhdissa vilkuilla vaikka näkö olisi priimakin. Nämä edistyneemmät intervalli- yms toiminnot menevät sovelluksissa freemiumin maksulliselle puolelle. Vuosihinta ei kuitenkaan ole kuin kymmenesosa johtavan juoksukellon hinnasta ja pienempi kuin HCR:n ilmottautumismaksu.

Jotta näitä sovelluksia voisi käyttää, on ehdottoman tärkeää että sykemittarissa on BLE-ominaisuus, eli bluetooth (low energy) yli toimiva syketiedon välitys mittarin ja ”älylaitteen” väillä. Juoksukelloissa tätä BLE:tä ei välttämättä tarvita, kun molemmat ovat samassa (optisella rannesykkeen mittauksella varustetuissa laitteissa), mutta siitä huolimatta uusissa ja/tai kalliimmissa juoksukelloissa se yleensä on. Siltä varalta että käyttäjä haluaa käyttää näitä erillisiä sovelluksia tai myös jos haluaa rannelaitteeseen sykkeen vyöltä (jotka yleensä vähän tarkempia).

Mutta se edullisempi tie kunnolliseen juoksuseurantaan ja koneavusteiseen valmennukseen on siis hankkia ilmainen sovellus puhelimeen ja mikä tahansa BLE-yhteensopiva mittalaite. Mittalaite voi olla joko perinteinen sykevyö (esim W183) tai sitten BLE-yhteensopiva rannelaite/älykello (esim P8). Vain hyvin harva edullisemman hintaluokan älykelloista on itse asiassa BLE-yhteensopiva, joten pidän tätä P8:aa äärimmäisen loistavana hinta/laatusuhteeltaan. Toki on myös mahdollista hankkia hieman kalliimpi juoksukello ilman GPS-ominaisuutta, kunhan siinä on tämä BLE, jota sitten käyttää ym sovellusten kautta. Näin selviää ehkä reilulla satasella, kun taas täysiveriset GPS:n sisältävät juoksukellot menevät helposti useisiin satasiin.

Itse käytän tätä P8:aa!

Aiheeseen liittyen

Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykemittaus ranteesta: käytännön testi urheilukello versus vyö
Sykevöitä pidetään yleisesti hyvin tarkkoina tai parhaina mittalaitteina sykkeen jatkuvaan mittaukseen maasto-oloissa. Mutta kuinka tarkkoja ovat ranteesta sykk
Lue koko artikkeli
Miten tarkkoja sykemittarit ovat?
Miten tarkkoja sykemittarit ovat?
Tarkin syke - laboratorioiden ulkopuolella - saadaan sykevyöllä. Mutta miten tarkkoja ovat rannemittarit?
Lue koko artikkeli
Mitä tarvitsen juoksuun?
Mitä tarvitsen juoksuun?
Alkuun pääsee todella helposti, hyvät lenkkarit riittävät! Mutta jos juoksuun liittyy jotain tavotteita, on muutamia asioita joista on erityisesti apua
Lue koko artikkeli
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.

1 / 6